Kom op adem - voor hulpverleners & coaches

Eenmalig
C64F1F8B-6559-413B-82C9-C371AD7F3392
  vrijdag 13 januari 2023 09:30

Kom op adem voor hulpverleners. DOOR SAREN SWINNEN

13 januari 2023 | 9u30-16u30 | 

In deze workshop wil ik jullie aan de lijve laten ervaren wat er kan met je adem. Van zachte aandacht en erbij blijven via wholebody focussen en meditatie tot gerichte oefeningen via kundalini yoga. Zo kan jij ervaren wat voor jou nu werkt en krijg je een inkijk in wat er zoal mogelijk is met de adem voor jouw cliënten.

Wanneer we geboren worden hebben we onze eerste adem en als we sterven laten we onze laatste. Als mens, therapeute en yogi ligt ademen me nauw aan het hart. Zowel fysiek als mentaal heeft een gezonde adem veel effect. Hierover is al heel wat onderzoek gedaan. Voor yogi’s is de adem de brug tussen ons fysieke lichaam en onze ziel.

Bij het “therapie geven” is er voor mij iets wezenlijks verschoven toen ik meer en meer bewust werd van mijn adem. We nemen de adem over van cliënten die gespannen zijn en omgekeerd nemen cliënten ook onze adem over. Zelf in contact zijn met je adem, opmerken van “amai daar zit spanning op” en, wanneer je al wat geoefend bent, die bewust terug richten naar een lange diepe “yogi” ademhaling, heeft veel effect. Op deze wijze reguleren we onszelf en hiermee onze clënten (co-regulatie). Zo merkte ik als mama hoe eenvoudig mijn jongste in slaap viel gewoon terwijl ik lang en diep ging ademen.

Het gaat dus niet enkel over oefeningen, het gaat evenzeer over emoties en alles in jou aanvaarden wat er dan is. Ook naar cliënten toe draait het niet enkel om oefenen en richten, maar ook om bewust worden. Hier helpt focussen en mediteren bij.

Thich Nhat Hanh beschrijft dat het enige wat je te doen hebt terwijl je mediteert, bewust ademen is.

In therapie merk ik dat wat voor de ene werkt niet voor de andere werkt.

Binnen het wholebody focussen spreken we over bevroren processen. Vaak stoppen we dan met ademen. Bewust worden dat we dan stoppen met ademen en lijfelijk terug die beweging kunnen opzoeken en ook via je adem het leven terug meer toelaten en jezelf zo in veiligheid brengen, helpt om de “living forward energie” te laten stromen. Beelden, nieuwe woorden,… komen dan sneller op gang. Dit is mijn persoonlijke ervaring en dit zie ik heel vaak bij cliënten gebeuren. Voor mij verzacht en versnelt de adem processen. Het hevig ontladen van ander lichaamswerk hoeft dan precies minder. Hiermee bedoel ik niet dat dit hevige slecht is.

Peter Levine schrijft er ook over in zijn boeken.

Begeleidingen met recent trauma leren me dat die aandacht voor de adem cruciaal is. Anderzijds kan bij ernstig trauma of langdurige stress het richten naar de adem ook onveiligheid oproepen. Het blijft dus steeds afstemmen.

Ik wil geen pleidooi houden dat iedereen zich moet specialiseren in de adem. Ik wil een pleidooi houden dat iedereen de adem in zijn waarde ziet. Aandachtig ademen geeft ruimte en daar zijn we in drukke tijden vaak naar op zoek. Het maakt je innerlijke ruimte meer helder om te focussen, je hartcentrum wordt meer ontspannen. Of om het met de polyvagaal theorie uit te leggen, je geraakt meer in ventraal vagale status, een modus van veiligheid waarbinnen je verbinding legt met jezelf en de mensen rondom jou.



Praktisch

Begeleiding: Saren Swinnen  https://ruimtevoorbezieling.be/

Wanneer: 13 januari 2023| 9u30-16u30 

Prijs: 95€ | Thee en koekjes inbegrepen| Lunch zelf te voorzien 

Yogamatjes, dekens, kussens ter plaatse 

Meer info: tel Saren 0486/48.64.94 of email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Inschrijven: Graag een seintje als je komt via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Datumoverzicht (Evenementdetails)


  • vrijdag 13 januari 2023 09:30

Powered by iCagenda